Ο καρκίνος του μαστού και η τεχνολογία της ψηφιακής τομοσύνθεσης

Ο καρκίνος του μαστού (breast cancer) είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών στις ηλικίες μεταξύ των 40 και 55 ετών. Σε πολλές χώρες αυτός ο τύπος του καρκίνου είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου όλων των ανθρώπων και όλων των ηλικιών.Ως εκ τούτου είναι αναμενόμενο τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ να δίνεται μεγάλη σημασία στην έγκαιρη διάγνωσή του που συνεπάγεται και στην ολοκληρωμένη θεραπεία του.

Μέχρι πρόσφατα η ιατρική τεχνολογία πρόσφερε τη δυνατότητα μαστογραφικής απεικόνισης με το συμβατικό τρόπο: Συμπίεση του μαστού, ακτινοβόληση με ακτίνες Χ και ανίχνευση τους από ψηφιακό ανιχνευτή. Η απεικόνιση αυτού του τύπου είχε δύο βασικά προβλήματα: Το πρώτο ήταν ότι η συμπίεση του μαστού προκαλεί επικάλυψη ιστών και λόγω του επίπονου της διαδικασίας αποτρέπει πολλές γυναίκες να κάνουν την εξέταση και, το δεύτερο λόγω του μειωμένου αριθμού προβολών είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εικόνων που οδηγούσαν σε ψευδώς θετικές (false positives) και ψευδώς αρνητικές (false negatives) διαγνώσεις.

tomo_images

Για αυτούς του λόγους η ιατρική τεχνολογία αναζήτησε άλλες μεθόδους απεικόνισης του μαστού και η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η ανάπτυξη της ψηφιακής τομοσύνθεσης (digital tomosynthesis). Η τεχνολογία αυτή απεικονίζει το μαστό από πολλαπλές γωνίες και σχηματίζει τρισδιάστατες (3D) τομές του. Μοιάζει με τη CT αλλά διαφέρει από αυτή επειδή δεν παίρνει λήψεις σε 3600 μόνο σε ένα μικρό τόξο (π.χ. 500 χρειάζεται ελάχιστη συμπίεση του μαστού (ίσα-ίσα ώστε να είναι σταθερός κατά τη διάρκεια της εξέτασης), ο μαστός ακτινοβολείται με λιγότερη δόση και η παραγόμενη εικόνα έχει υψηλότερη ποιότητα.

Τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα της τομοσύνθεσης είναι ελπιδοφόρα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η νέα τεχνική απεικόνισης του μαστού θα βοηθήσει.